Op 13 juni 1882 werd er in Peterhof een kind geboren.
Het was een meisje en haar ouders noemde haar: Olga
Olga was de tweede dochter en het zesde kind van tsaar Alexander III van Rusland en tsarina Maria Fjodorovna.
Olga had één zus:
– Xenia
Olga had vier broers:
– Nicolaas
– Alexander
– Georgi
– Michaël
Olga werd net als haar broer en zus beschermend opgevoed, maar ondanks dat had Olga toch een gelukkige jeugd. Tsaar Alexander III was gek op zijn jongste twee kinderen, Michaël en Olga. De tsaar nam zijn kinderen vaak mee op lange wandelingen en leerde hun om kampvuren aan te leggen en op zoek te gaan naar paddenstoelen. Toen Olga twaalf jaar oud was overleed haar vader. Haar oudste broer, Nicolaas volgde hun vader op als tsaar maar niemand kon de rol van hun vader vervangen. Na de dood van haar vader was Olga vaak in gezelschap van haar kindermeisjes en honden, maar niet bij haar moeder. Olga en tsarina Maria hadden een slechte band; de tsarina werd door veel van de Russische adel als koud en afstandelijk beschouwd tegen over haar kinderen.
O 21 juli 1901 trouwde de pas negentien jarige, naïeve Olga met de Russische officier Peter van Oldenburg. Want ze wilde graag het huis uit. Olga kreeg vanwege haar huwelijk veel dure geschenken en ook haar nieuwe echtgenoot gaf zijn geld graag uit aan cadeaus voor haar. Het huwelijk leek voor de buitenwereld echter mooier dan het in werkelijkheid was. Peter was erg afstandelijk tegenover Olga en trok veel op met de andere legerofficieren. Het paar woonde in Gagra aan de Zwarte Zee en verhuisde naar Tsarskoje Selo, toen Peter daar werd gestationeerd. Olga en Peter kregen samen geen kinderen.
Olga was niet gelukkig met dit huwelijk en gad er dan ook de voorkeur aan om niet in gezelschap van Peter te verkeren. . In plaats daarvan bracht ze veel tijd door met haar broer Nicolaas en zijn echtgenote Alexandra, met wie ze een zeer hechte band kreeg. De grootvorstin trok vaak op met de dochters van Nicolaas en Alexandra. Ze nam ze regelmatig mee met de trein van Tsarskoje Selo naar Sint-Petersburg om ze het land te laten zien. In Sint-Petersburg gingen ze vervolgens naar het paleis van Olga’s moeder, waar Olga feesten organiseerde voor haar nichtjes. Op die manier konden ze andere leeftijdgenootjes ontmoeten. Grootvorstin Olga hield deze feesten geheim voor Nicolaas en Alexandra, die in haar ogen zeer overbezorgd waren.
Het begin van de Eerste Wereldoorlog betekende een grote omslag voor Olga. Ze volgde een zusteropleiding en ging aan het werk in ziekenhuizen aan het front. Hier werd ze verliefd op haar tweede echtgenoot. Dit betekende het einde van haar huwelijk met Peter. Met toestemming van de tsaar werd het huwelijk ontbonden.
Op 1 november 1916 trouwde Olga met Nikolai Kulikovsky. Dit huwelijk was, in tegenstelling tot het huwelijk met Peter, gelukkig en gebaseerd op liefde.
Olga en Nikolai kregen samen twee kinderen:
– Tikhon
– Gouri
Toen de Russische Revolutie uitbrak, vluchtten Olga en Nikolai naar Denemarken. Olga verloor hierdoor al haar kostbaarheden, waaronder een grote collectie juwelen die ze gedurende haar leven had verzameld. In Denemarken leefden Olga en Nikolai in ballingschap samen met oud-tsarina Maria, die haar onvrede over Olga’s scheiding en tweede huwelijk wist te onderdrukken.
Olga was erg geschokt, toen ze hoorde dat Nicolaas, Alexandra en hun kinderen waren vermoord door de bolsjewieken.
In het jaar 1925 reisde Olga meteen naar Berlijn toen ze hoorde dat daar een vrouw woonde die haar nichtje Anastasia beweerde te zijn. Olga identificeerde deze vrouw, die nu bekend staat als Anna Anderson, niet als haar nichtje en reisde teleurgesteld terug naar Denemarken.
In het jaar 1928 overleed haar moeder.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Olga door Stalin voor landverrader uitgemaakt: ze zou volgens hem hebben samengespannen met de Duitsers. Olga werd in Denemarken bedreigd en vreesde voor haar leven.
In het jaar 1948 vluchtte ze voor de tweede keer, dit keer vluchtte ze naar Canada.
Toen Olga 66 jaar oud was kocht ze samen met haar man Nikolai een stuk grond ten Westen van Toronto. Daar bracht ze de laatste jaren van haar leven door met schilderen, viool spelen en het opvoeden van haar kinderen.
In het jaar 1958 overleed haar man, Nikolai, Olga verhuisde na zijn dood naar een appartement boven een kapsalon in Toronto.
Op 24 november 1960 overleed Olga. Ze werd naast Nikolai op een begraafplaats in Toronto begraven. Haar begrafenis werd door veel Russische immigranten bijgewoond en haar overlijden werd door verschillende kranten als het einde van Keizerlijk Rusland omschreven.